czwartek, 5 czerwca 2014

Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym




Składniki :

  • około 30 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 -3  łyżki musztardy, u mnie francuska
  • około 150 ml śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia




Przygotowanie :

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić skośnie i lekko ucisnąć by je spłaszczyć
  2. Każdy kawałek posypać lekko solą i pieprzem
  3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso, smażyć krótko około 3 min. z każdej strony, dodać pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem
  4. Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :)
Podane z młodą kapustą, fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne.
Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą.


Przepis pochodzi stąd. mojeGotowanie.pl

15 komentarzy:

  1. Ula,wpadam na obiad do Ciebie.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały obiad, uwielbiam polędwiczki, a do tego jeszcze ten sos, hmmm pyszności :-)

    zapraszam do mnie na konkurs :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/06/konkurs-z-firma-graal.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam polędwiczki:) Podobno powinno się je solić nam koniec, tuż przed podaniem, gdyż mogą być wówczas twardawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zawsze robiłam - soliłam na końcu, a tu jest inaczej, ale można solić rzeczywiście po usmażeniu :)

      Usuń
  4. Lubię polędwiczki i musztardę ,więc dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Urszulo, bardzo smakowicie wyglądają te wpisy. Musze żonę namówić na skorzystanie z tych przepisów, a jak nie, to sam coś sprawię , posługując się Pani przepisami. Dziękuję za wizytę, zapraszam jeszcze do Przedśpiewu i politycznego (dwa adresy na górze). Pozdrawiam, Tomasz

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam polędwiczki w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej... pyszności <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie mogę kupić taki ładny groszek?

    OdpowiedzUsuń
  9. staram się ograniczać spożywania wieprzowiny, ale kiedy widzi się takie przepisy, grzech go nie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...