piątek, 6 czerwca 2014

Sałatka z pszenicą


Składniki :

  • 10 dag pszenicy lub orkiszu
  • mały pęczek rukoli
  • 25 dag pomidorków cherry
  • parmezan
  • ocet balsamiczny- ja użyłam sok z cytryny
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Ziarno moczymy przez 12 godzin, a potem gotujemy przez około 20 min, aż zmięknie
  2. Rukolę i pomidorki  myjemy i osuszamy
  3. Pomidorki kroimy na pół, rukolę również porwałam na mniejsze kawałki (to według uznania)
  4. Składniki mieszamy , posypujemy obficie parmezanem, doprawiamy solą i polewamy oliwą z sokiem lub octem.
Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :)
Pomysł z GW-" Palce lizać"
Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam :)

13 komentarzy:

  1. Czad! Prosto i elegancko. Akuracik na mój woreczek orkiszu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaczynam przekonywać się do rukoli, do niedawna mi nie smakowała, a tu wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa! Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lekko, smacznie, wiosennie, to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. i w jakim doborowym towarzystwie : pomidorków i rukoli. Smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwiczki kochana to jutro robię - pychotki i jeszcze ten groszek - muszę zadowlić się z puszki bo mrożonego zabrakło w mym bliskim markecie a sałatkę polecam wszystkim - rzadko jadamy ale ile zdrowia na talerzu - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidorki koktajlowe, rukola tej mi nie brakuje w ogrodzie)parmezan lubię i często robię.
    Nowością w przepisie jest pszenica.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda kolorowo i pysznie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdybym się u Ciebie Urszulko stołowała, to zaraz bym schudła i nie musiała rozpaczać teraz nad wyciągniętymi z walizki letnimi ciuchami ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...