Składniki :
- 10 dag pszenicy lub orkiszu
- mały pęczek rukoli
- 25 dag pomidorków cherry
- parmezan
- ocet balsamiczny- ja użyłam sok z cytryny
- oliwa
Przygotowanie :
- Ziarno moczymy przez 12 godzin, a potem gotujemy przez około 20 min, aż zmięknie
- Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy
- Pomidorki kroimy na pół, rukolę również porwałam na mniejsze kawałki (to według uznania)
- Składniki mieszamy , posypujemy obficie parmezanem, doprawiamy solą i polewamy oliwą z sokiem lub octem.
Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :)
Pomysł z GW-" Palce lizać"
Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam :)
Pomysł z GW-" Palce lizać"
Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam :)
Czad! Prosto i elegancko. Akuracik na mój woreczek orkiszu :)
OdpowiedzUsuńPolecam Olu :)
UsuńZaczynam przekonywać się do rukoli, do niedawna mi nie smakowała, a tu wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa! Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńlekko, smacznie, wiosennie, to lubię:)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi w jakim doborowym towarzystwie : pomidorków i rukoli. Smacznie.
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...
Polędwiczki kochana to jutro robię - pychotki i jeszcze ten groszek - muszę zadowlić się z puszki bo mrożonego zabrakło w mym bliskim markecie a sałatkę polecam wszystkim - rzadko jadamy ale ile zdrowia na talerzu - buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńprezentuje się smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPomidorki koktajlowe, rukola tej mi nie brakuje w ogrodzie)parmezan lubię i często robię.
OdpowiedzUsuńNowością w przepisie jest pszenica.
Pozdrawiam serdecznie:)
Wygląda kolorowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Gdybym się u Ciebie Urszulko stołowała, to zaraz bym schudła i nie musiała rozpaczać teraz nad wyciągniętymi z walizki letnimi ciuchami ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń