Składniki :
- około 30 dag polędwicy wieprzowej
- 2 -3 łyżki musztardy, u mnie francuska
- około 150 ml śmietany 18 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić skośnie i lekko ucisnąć by je spłaszczyć
- Każdy kawałek posypać lekko solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso, smażyć krótko około 3 min. z każdej strony, dodać pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem
- Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :)
Podane z młodą kapustą, fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne.
Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą.
Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą.
Przepis pochodzi stąd. mojeGotowanie.pl
Ula,wpadam na obiad do Ciebie.
OdpowiedzUsuńPycha!
wspaniały obiad, uwielbiam polędwiczki, a do tego jeszcze ten sos, hmmm pyszności :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na konkurs :-)
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/06/konkurs-z-firma-graal.html
Zapraszam Aniu !
OdpowiedzUsuńUwielbiam polędwiczki:) Podobno powinno się je solić nam koniec, tuż przed podaniem, gdyż mogą być wówczas twardawe.
OdpowiedzUsuńTak zawsze robiłam - soliłam na końcu, a tu jest inaczej, ale można solić rzeczywiście po usmażeniu :)
UsuńPysznie przygotowane polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńLubię polędwiczki i musztardę ,więc dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne danie:)
OdpowiedzUsuńPani Urszulo, bardzo smakowicie wyglądają te wpisy. Musze żonę namówić na skorzystanie z tych przepisów, a jak nie, to sam coś sprawię , posługując się Pani przepisami. Dziękuję za wizytę, zapraszam jeszcze do Przedśpiewu i politycznego (dwa adresy na górze). Pozdrawiam, Tomasz
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwiczki w takim wydaniu!
OdpowiedzUsuńTo bym jadł...
OdpowiedzUsuńOjej... pyszności <3
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Gdzie mogę kupić taki ładny groszek?
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuństaram się ograniczać spożywania wieprzowiny, ale kiedy widzi się takie przepisy, grzech go nie wypróbować.
OdpowiedzUsuń