wtorek, 12 sierpnia 2014

Konfitura wiśniowa z czerwonym winem


Kiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com, wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę.
I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :)
Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie.
A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę zrobić choć z 3 kg wiśni.
A jeśli wiśnie dojrzałe i słodkie, można spróbować dodać mniej cukru.



Składniki :

  • 1 kg wiśni bez pestek
  • 20 - 30 dag cukru trzcinowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • sok z jednej cytryny
  • 2-5 goździków
  • 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego


Przygotowanie :
  1. Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić na noc do lodówki
  2. Następnego dnia zagotować, odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wyjąć owoce na sito, a do soku dodać utłuczone w moździerzu goździki i ziele, zagotować do porządnej gęstości, dodając jeszcze sok który spłynął nam z owoców na sicie
  3. Na koniec dodać owoce i smażyć jeszcze 10-15 min, przełożyć do suchych, czystych słoiczków i pasteryzować przez około 10 min.







20 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie było tego przepisu, gdy "przerabiałam" wiśnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, cudeńko kulinarne....mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo ciekawa w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor, konsystencja plus opis i zdjęcia tej konfitury i już mi ślinka cieknie. Pyszności. Uwielbiam takie konfitury do chleba na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też ją widziałam na blogu Dżemdżusa. Mnie ona również intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. To konfitura na magnacki stół! I wygląda znakomicie, trzeba przyznać...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! nigdy nie jadłam konfitury z winem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi ślinka pociekła :) Bardzo lubię wiśnie więc na pewno by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej smak musiał być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż uwielbia takie konfitury:) Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie znam Ulenko tego przeoisu ale coz moze w przyszlym roku postaram sie go wykorzystac - bo ja wisni nie mam nic z tego naszego drzewka co jest w ogrodzie a i lato sie konczy wiec klapa teraz to prosze podaj mase przepsow na dynie oraz kabaczki - mam kilka sprawdzonych jeszcze po mojej babci ale cos mi sie widzi ze bedzie mi za malo ekserymentow sloikow- a tak nawisem kochana za niedlugo cie poprosze o adres i mo go podasz bez oporow - no to my dzis pogadaly jak baby oraz dziekuje ci serce drogie ze martwisz sie o mnie - jeszcze raz dziekuje ..... i pamietaj tak mi napisz swoj adres bo siweta juz tuz tuz --- papappa buziole wielkie sle Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, na moim blogu jest przepis na dynię gotowaną z winem i sokiem z limonek, jest też mus gruszkowo-dyniowy. Wykorzystuje go do ciast, jako nadzienie :)
      O ile pamiętam jest też przepis na cukinie marynowaną. Jeśli znajdę czas to może jeszcze w tym sezonie coś przerobię, ale nie obiecuję. Dziś uporałam sie właśnie z ogórkami...
      A Tobie Marysiu życzę siły do szybkiego powrotu do zdrowia. A rękę oszczędzaj, przynajmniej czas jakiś, serdecznie pozdrawiam !

      Usuń
  15. Uleńko, uwielbiam wiśniową konfiturę... Szkoda, że nie możesz zobaczyć jak głośno mlaskam i łakomie przełykam ślinę. Serdeczności przesyłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszły co świetnie, ale faktycznie z kilograma owoców nie wychodzi dużo. Bardzo sie cieszę że spodobał Ci sie mój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musi być pyszna, nigdy takiej nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...