sobota, 16 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe z oregano

Przepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych....



Składniki :

  • 4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków
  • 6 łyżek soli
Przygotowanie :
  1. Ogórki umyć, pokroić  wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczki
  2. Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz.
Zalewa :

  • 20 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ostrej, mielonej papryki


Przygotowanie:

  1. Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno)
  2. Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami
  3. Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie.
Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :)
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ogóreczki:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie bardzo trudno uchwycić tę cienką granicę między ogórkami jeszcze chrupkimi, a już zabezpieczonymi na zimę, a tymi zbyt miękkimi... A w takich przekąskowych to jest ważne. Myślę, że o takim nietypowym smaku, wyrazistym i pikantnym są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie. U nas na działce ogórki się nie udały. Dużo jest natomiast cukinii i też ją wykorzystujemy na różne sposoby. Moja żona lubi gotować, a ja jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn, że świetnie się uzupełniacie, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Z oregano nie jadłam, muszą być pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy może być smak z oregano. Dobry pomysł.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze takich nie robiłam , może będę miała okazję
    Ale ciekawie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  7. z curry i chili jadłam, ale z oregano mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. och jak ja kocham ogorasy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia i ciekawe przepisy, będę odwiedzać :)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Zbieram się do zrobienia, bardzo fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ogórki to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowite te ogóreczki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam takich ogórków. Z pewnością są pyszne. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis, już go sobie zapisałam,jak tylko ogórki będą zaraz go wypróbuję.Wyglądają smakowicie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...