Podmłoda :
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.
Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję !
Moje uwagi:
Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową.
Zamiast mleka w proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody.
Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :)
Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam się, że może upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda...
Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :)
Chleb piekli również :
Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję !
Moje uwagi:
Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową.
Zamiast mleka w proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody.
Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :)
Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam się, że może upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda...
Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :)
Chleb piekli również :
Świetny chlebek :-) wygląda rewelacyjnie, do tego masełko i dżemik :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńAle Ci piękny wyszedł. . Domowy chlebek to jest to !!
OdpowiedzUsuńKapitalne dziury w chlebie, mój niestety nie wyrósł tak dziurzaście, ale ważne,że świętowanie Światowego Dnia Chleba i wspólne piekarzenie wyszło nam znakomicie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńta pajdka z masłem............ mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, posmarowałabym go tylko masłem i zjadała kromka po kromce:)
OdpowiedzUsuńNiesamowite dziury, a skórka wygląda na mega chrupiącą:)
OdpowiedzUsuńWow,cudny!
OdpowiedzUsuńUla,bo z chlebem tak jest,że nie zawsze może wyjść piękny.
Za to smaczny jest zawsze.
Dziękuję za chlebowy czas.
Piękny bochenek! Dziękuję za wspólny październikowy czas!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pięknie wyrósł, ma śliczne wnętrze.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrósł :) Pozdrawiam i do następnego pieczenia !
OdpowiedzUsuńDziury wzorcowe, piękny miękisz, bardzo udany wypiek, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie M.
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki na jutrzejsze śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDomowy i z naszej piekarni jest najlepszy:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńUrszulko, bardzo smakowicie pokazałaś chlebek z masłem. Upiekł Ci się pięknie , nie pomyślałam wcześniej tak jak Ty i wyszedł mi właśnie naleśnik. Zaparłam się i wczoraj upiekłam drugi raz. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Piękny bochen! A jakie dziury... zazdroszczę ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas :)
Alez piękne dziury w Twoim chlebie, uwielbiam takie chleby, bo pyszne masełko w te dziury wchodzi:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńpiekny chlebuś
OdpowiedzUsuńTę kromkę z masłem porywam.
OdpowiedzUsuńJakie cudowne dziury! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAle dziury...:)! Zazdroszczę :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZachwycają mnie te dziury, może ja też kiedyś nauczę się na nie czekać :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Takiego chlebka jeszcze nie robiłam. Idę już nastawić drożdże.
OdpowiedzUsuńkradnę przepis.. :P
OdpowiedzUsuńostatnio wlasnie kupiłam make zytnia i drozdze bo zamierzałam się do pieczenia chleba.. po raz pierwszy.. jeśli wykorzystam ten przepis wstawie moje rezultaty na mojego bloga.. zapraszam: http://mymodestlife.blogspot.com/