piątek, 31 października 2014

Smaczny rosół z gęsi


Składniki :

  • mały pęczek włoszczyzny
  • mięso z gęsi, najlepsze na rosół to skrzydła, kręgosłup z szyją
  • mała papryczka chili
  • ewentualnie kawałek wołowiny około  40-60 dag
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, sól


Przygotowanie :
  1. Umyte mięsa zalewamy zimną wodą i gotujemy, wpierw na ostrym ogniu, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy spokojnie około półtora godziny- bez przykrycia, szumujemy wywar
  2. Po tym czasie dodajemy przyprawy i włoszczyznę, dogotowujemy jeszcze około 50-60 min
  3. W tym momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !)
  4. Doprawić pieprzem, solą
Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki czosnku.
A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny.
Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku o to nam chodzi .
Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :D
Tu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.
Rosół można podawać z uszkami z mięsem. Mięso pochodzi oczywiście z rosołu.
Smacznego !


18 komentarzy:

  1. Super zupka, na jesienną słotę idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam rosołek, takiego z gęsi jeszcze nie jadłam, ale musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako dziecko jadałam tylko rosół z gęsi. Ja nie twierdzę, że jest niesmaczny, ale chyba mam przesyt :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!
    I koniecznie z uszkami.
    MNIAM...

    OdpowiedzUsuń
  5. Woooow, takiego rosołu to jeszcze nie jadłam, a zapowiada się pysznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam rosołku z gęsi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie miałam okazji skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego jeszcze nie jadłam. ale kiedyś piekłam gęś i robiłam z niej smalczyk - jakie to było pyszne....Domyślam się, że rosół też wyszedł przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj chętnie bym dzisiaj zjadła!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. tak rosołek uwielbiam i kołduny do tego ja gotuję również na gęsich skrzydłąch - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, taki rosołek kojarzy mi się z obiadkiem u mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rosołu z gęsi jeszcze nie jadłam. Przynajmniej nie pamiętam. Na pewno dobry na jesienno-zimowe dni.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie skosztowałabym z tymi uszkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. no zgęsi to ja jeszcze nie próbowałam!
    ciekawe jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja gotuję rosół z gęsi, ma zupełnie inny smak niż wołowy, czy wołowo drobiowy. Dobry rosół wcale nie tak prosto zrobić, Twój Urszulko wydaje się być wyśmienity no i te uszka ...

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny rosół. Jadłam rosół z dodatkiem gęsi. Jest wyborny. A z tym buraczkiem to świetny pomysł :) I te uszka... a to niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mialam w tamtym tygodniu rosolek z gesi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...