środa, 7 stycznia 2015

Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto





Składniki :

  • mąka
  • cukier
  • olej
  • mleko
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • sól, cynamon
  • ewentualnie bakalie : rodzynki, orzechy, suszone jabłka itp.

Zaczyn na chlebek dotarł i do mnie...
Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach  znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta...
Działa to tak, a zacznę po kolei :

 Ogólne składniki :

  1. Dzień 1 : dosypujemy do tej małej ilości ciasta szklankę cukru i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do dnia następnego
  2. Dzień 2 : wlewamy 250 ml. letniego mleka - mieszamy
  3. Dzień 3 : wsypujemy 2 niepełne szklanki mąki- mieszamy
  4. Dzień 4 : mieszamy ciasto rano, w południe i wieczorem, przykrywamy miseczkę ściereczką tak jak każdego dnia i pozostawiamy do dnia następnego
  5. Dzień 5 : dodajemy szklankę cukru - ale nie mieszamy
  6. Dzień 6 ; mieszamy całość, dzielimy na 4 części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy :
  • 250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.
Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. 
Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam  coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą  czekoladową, ale to już mój kaprys :) i z chlebka wyszło małe co nieco słodkiego.
Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam drewnianą łyżką :)
Jeśli nie znajdziemy chętnych do upieczenia swojego chlebka, to należy samemu wykorzystać całość.
Czy piekł ktoś z Was takie ciasto i czy wiecie jak robi się starter ?
Bo chętnie upiekłabym taki ponowne...

23 komentarze:

  1. Sama zastanawiam się nad tym, jak wykonać podstawowe ciasto... Chlebek upiekłam raz i był przepyszny! Bardzo szybko został zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też kiedyś taki robiłam, ma bardzo fajny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piekłam, smakowało mi :) Zaczyn dostałam od cioci i niestety nie wiem, jak zrobić starter, a też chciałabym wiedzieć :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest ciekawe. Miałyśmy okazję robić takie rodzinnie, ale wyszło dość tłuste i bardzo słodkie. Aczkolwiek dobre i fajnie by było znów je wykonać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje było bardzo, bardzo smaczne, dlatego chciałabym je powtórzyć. Tak zresztą jak osoby przeze mnie obdarowane częścią ciasta :)pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wygląda fajnie :) Watykańskiego jeszcze nie piekłam, ale kiedyś miałam takie ciasto " łańcuszek przyjaźni", które było na podobnej zasadzie. Potem wszyscy już mieli tego dość, ale mówiąc szczerze chętnie bym to Twoje upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś piekłam takie cudo , tak dawno że nawet już zapomniałam. Dzięki za przypomnienie , może się skuszę. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. do mnie nigdy zaczyn nie dotarł, ale miałam okazję spróbować - bardzo fajne ciasto! no i ten cały rytuał z jeo przygotowaniem - ciekawa zabawa;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam kiedyś wspólnie z kuzynką :) Wyszło dobre, ale dla mnie trochę za słodkie i potem już nie piekłam sama :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiego nie piekłam, niestety. Ale chętnie bym spróbowała, wygląda bardzo apetycznie.
    Przesyłam pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam tego chlebka a pysznie wygląda :-) z chęcią taki spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ponownie upiekłabym taki. Jeśli tylko w internecie znajdę starter, wtedy na pewno go zamieszczę i powtórzę wypiek :0
      dziękuje wszystkim za komentarze.

      Usuń
    2. u mnie znajdziecie przepis na starter: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/08/watykanski-chlebek-szczescia.html

      Usuń
  12. Ale rytuał, może się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiem jak robi się starter ale ciasto kiedyś dostałam i dzieliłam się potem z innymi :) Proste i dobre. Po jakimś czasie nikt już niestety nie chciał, przejadło się.Szkoda, że nie ma przepisu na zaczyn

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam ten chlebek, jest u mnie na blogu. W komentarzu ktoś napisał jak zrobić starter. Ale zeby życzenie się spełniło, taki chlebek piecze się raz w życiu:)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę lepszego 2015 Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ci Aniu, zajrzę do Ciebie i popatrzę dla ciekawości na skład zaczynu, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Nigdy takiego nie piekłam, wygląda apetycznie. Czas upiec:) Pozdrawiam Urszulko cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja Mam często takie robi, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja szwagierka piekła ten chlebek i był bardzo dobry, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś moja Mama piekła taki chlebek i wszyscy zachwycaliśmy się jego wspaniałym słodkim smakiem. Już dawno, dawno go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę w końcu do niego podejść, wyszedł ci wspaniały :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...