- około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)
- 3 jajka
- cebula, 3 ząbki czosnku
- bułka tarta, kasza manna
- sól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranek
- Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobić
- Cebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
- Jeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny.
- Doprawione mięso przełożyć do keksówki (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz.
uwielbiam takie domowe pieczenie:))))
OdpowiedzUsuńummm ,apetycznie z rana :)
Bardzo lubimy mięso mielone .... :))))))))))
OdpowiedzUsuńSuper, ja znam wersję z ugotowanym jajkiem w środku. :)
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu też jest już taki przepis, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne aromatyczne mięsko :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłyśmy fankami mielonki. Jednak to zawsze była mielonka ze sklepu, ale taka domowa i przede wszystkim z domowego mięsa mielonego na pewno jest nieporównywalnie lepsza :)
OdpowiedzUsuńpyszny klopsik, podany z warzywami - palce lizać:)
OdpowiedzUsuńZapisuję i zrobię :) Moi panowie powinni być zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na dodatek do kanapek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczenie! Dziękuję Urszulo za komentarz na moim blogu! Ciekawa jestem kiedy byłaś w kolegiacie w Tumie? Ja tam "urzędowałam" od maja do połowy września i jeśli byłaś tam w tym czasie, musiałaś mnie spotkać! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńdałam Ci odp, na Twoim poście :)
Usuńpozdrawiam .
Super na kanapki a i na obiad też pasuje, pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie potrawy z mięsa mielonego.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
No ba! Klasyka!
OdpowiedzUsuńPiekłam na święta sarninę z dodatkiem soli zmiękczajacej , mięso było mniej suche i bardziej miękkie jak zwykle. Przepis na klopsik przepisuję. Jeszcze raz wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok . Uściski.
OdpowiedzUsuńMarysiu, gdzieś mam przepis na przyrządzanie mięs sarniego, jeśli znajdę to Ci podeślę. Może się przyda, pozdrawiam :)
UsuńA sposób na klopsa jest banalny, więc na pewno się uda, choć przyznam, że sporo zależy od mięsa, pozdrawiam również :)
Doskonały przepis. Taki klops podany na ciepło do obiadu, lub na zimno do chleba to idealne rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie i na zimno i na gorąco :)
OdpowiedzUsuńNo to klops....jak mawia moja mama, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze sprobować:)
OdpowiedzUsuńSmaczne i na zimno i na ciepło, chociaż ja wolałabym chyba na zimno ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsy właśnie za ich wszechstronność :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
moja mama też robi pysznego klopsa :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, nigdy nie robiłam klopsa.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Ja wprawdzie nie jadam mięsa, ale dla moich chłopaków z chęcią go przyrządzę:) Pozdrawiam cieplutko. Ania
OdpowiedzUsuńKlasycznie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te klopsy/pieczenie z mięsa mielonego, świetne na obiad jak i kanapki :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam :) proste i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńUlu, dziś właśnie mam taki klops na obiad, troszkę jest podkręcony, bo został przygotowany wg Pięciu Przemian. Wspaniała opcja obiadowa, mam nadzieję, że dzieciom zasmakuje, wcześniej nigdy nie jadły.
OdpowiedzUsuńLubię taki klops, muszę zrobić bo dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl