Ten chlebek o słodkim smaku bananów powstał w studenckiej kuchni mojej Córki.
Kulinarną słabością mojej Córki są wszelkie babeczki, muffiny i drobne ciasteczka.
Tym razem postanowiła wypróbować przepis na chlebek bananowy.
Opowiadała mi, że podczas przygotowania tego ciasta często zerkała na zegar kuchenny , który niejednokrotnie służy jej podczas spontanicznych wypieków. A spieszyło się nie tylko jej, ale i koleżankom, by ciasto zrobić jak najprędzej, wlać we formę i upiec. Już piękny zapach obiecywał, że ciasto będzie udane...
Ważną sprawą dla studenckiej kieszeni okazało się też to, że składniki nie były drogie :)
A było fajnym urozmaiceniem studenckiej kuchni.
Dlatego zachęcamy wspólnie z Córką do tego wypieku, bo zrobienie ciasta okazało się wręcz banalnie proste. A chlebek ( tylko z nazwy ) jest smaczny i tak naprawdę nie poleżał zbyt długo. Koleżanki orzekły, że ciasto warte było tych przygotowań i znikło w mig :)
Do zrobienia ciasta można nie używać miksera.
Składniki :
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru, można mniej jak banany słodkie
- 1 łyżeczka sody
- 1 roztrzepane jajko
- szczypta soli
Przygotowanie :
- W dużym naczyniu rozgniatamy np. widelcem dojrzałe banany, mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem
- Dodajemy cukier i roztrzepane jajko- mieszamy
- Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodką i solą - dokładnie mieszamy
- Pieczemy w temp. 170 *C przez godzinę, w keksówce 10 x 20 cm
Smacznego !
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Prezentuje się pysznie. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze u mnie nie gościł na stole, ale skoro tak ładnie go polecacie to zrobię jak najszybciej:)
OdpowiedzUsuńJestem fanką Twojego bloga, mimo,że nie zostawiam komentarzy. Chlebek bananowy piekła kiedyś moja córka i smakował wspaniale, aczkolwiek przypominał mi w smaku ciasto piernikowe to pewnie przez dodanie cynamonu. W Twoim przepisie go nie ma. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, dawno nie robiłam tego chlebka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry- potwierdzam!
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Chlebek bananowy - klasa, pychota sama w sobie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypróbowała:) Już dawno słyszałam o tym chlebku:) Ale skoro to bardziej ciasto niż chlebek, musze poczekac do zakończenia postu ( mam pewne postanowienia) :)
OdpowiedzUsuńJuz ktorys raz ogladam przepis na taki chlebek. Bardzo ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebek bananowy. Jest rewelacyjny w smaku :-)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast:) proste a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńInwazja chlebków bananowych na blogach :D Nic dziwnego bo są przepyszne a dodatkowo każdemu wychodzi inny, ponieważ można do niego dodać wiele różnych ulubionych produktów :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Moje dzieci lubią tego rodzaju ciasta.Podsunę im ten przepis :)
OdpowiedzUsuńkooocham chlebki bananowe! :D wygrywają ze wszystkim <3
OdpowiedzUsuńKiedyś przepisałam od kogoś przepis na taki chleb ale nie robiłam jeszcze. Sama nie jem chleba , więc staram się nie piec dużo bo niestety taki ciepły z pieca mogę zjeść od razu pół , a najlepsze piętki. Pozdrawiam Uleńko.
OdpowiedzUsuńMarysiu, ten chlebek to właściwie ciasto, bo słodki i z jajem :)
UsuńFajnie wygląda ten chlebek - jutro spróbuję upiec:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)))
czuję jego zapach! dawno nie piekłam, ale bardzo lubię smak bananów w cieście
OdpowiedzUsuńwybitnie prosty w wykonaniu i genialny smak. Dawno nie robiłam... czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj - i zniknął:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)))
Chlebków bananowych chyba nie da się nie lubić :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMuszę go wypróbować.
Pozdrawiam:)
uwielbiam go! :) ja swój zawsze robię z dodatkiem orzechów :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny o każdej porze
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten chleb.
OdpowiedzUsuńTaki chlebek chodzi za mna już od dłuższego czasu, muszę wreszcie przygotować.
OdpowiedzUsuń