- połowa małej sałaty lodowej
- mały świeży seler
- 1 jabłko
- garść winogron ciemnych i jasnych
- 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- majonez połączony ze śmietaną
- sok z cytryny
Przygotowanie :
- Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały
- Umyte winogrona przekroić na pół, dodać do selera i jabłka, wymieszać
- Dodać porwaną dość drobno sałatę, posypać orzechami
- Dodać majonez połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszać.
Inspiracja "Obiady świąteczne"- R. Pacer
Oj dawno nie jadłam! Kolorowa i smakowita ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mniamuśna zdrowizna. Ja teraz jestem na sałatkach, bo zrzucam nadwyżkę mojego ciała. Jak leżałam przez miesiąc z moją chorą nogą to mi cztery litery "odrobinę" urosły. Teraz na kolacje jadam wyłącznie sałatki, na obiad wszelkie zupy, a na śniadanie dwa jajka na miękko. Już ma 2 kg za sobą. Tak więc dzięki za nową inspirację do mojego menu. Miłego dnia
OdpowiedzUsuńSuper..idealna na sniadanie, lubię takie lekkie
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki warzywne,a to połączenie to wielka smakowitość.Pysznie wygląda Urszulko Twoja sałateczka :))
OdpowiedzUsuńAle pycha;)
OdpowiedzUsuńJutro mam gości będzie super. Dziękuję :) Jeszcze przepis na śledziki skubnęłam od Ciebie. :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka. Bardzo lubię takie połączenia smakowe :-)
OdpowiedzUsuńZawsze tu takie pyszności..a ja ostatnio leniwa do gotowania..ale może przez to,że za bardzo mi sie nie chce dla jednej Osoby:):)
OdpowiedzUsuńlekka i smaczna, coś dla mnie:) jadłam wersję z rodzynkami, też było pysznie
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam i narobiłaś mi wielkiej ochoty - pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić , spodobała mi się bardzo. Tyle nowych rzeczy mam do wypróbowania. Ściskam Uleńko.
OdpowiedzUsuńTakie słodko wytrawne sałatki są w naszym guście :) Bardzo fajnie, że są dodane orzechy, które podkręcają walory smakowe :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, uwielbiam sałatki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota
Lekka i pyszna propozycja, a tak z innej beczki nie miałam jeszcze okazji pogratulować Ci uroczej wnusi. Gratulacje i uściski dla Babci, Mamy i Maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy z całego serca :)
UsuńPyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, przepis na tą jest bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki.
OdpowiedzUsuńSzybko się robi i jest pyszna. Dzisiaj kupiłam winogrona z RPA, wspaniałe.
Jutro dodam do sałatki.
Pozdrawiam:)
Prosta, lekka-idealnie jak idzie wiosna :)
OdpowiedzUsuńIdealna i prosta ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mojego bloga <3
http://fourseasonslittlelove.blogspot.com/
A wiesz Ula, że ja nigdy jej nie jadłam? Chyba trzeba to nadrobić, w końcu to "sławna" sałatka.
OdpowiedzUsuń