To jest moje dzisiejsze danie obiadowe. Ale równie smaczne będzie na kolację :)
Robi się je szybko, składników jest niewiele, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujcie sami :)
Składniki :
- 15-20 dag boczku
- makaron, u mnie świderki, ale w przepisie podano - spaghetti
- 1 awokado
- pestki słonecznika, około 2 łyżek- według uznania
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- rukola ( garść)
- ser żółty około 10 dag
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie ;
- Makaron gotujemy
- Boczek kroimy w wąskie paski, smażymy tak, by wytopić ewentualnie tłuszcz
- Rukolę myjemy, suszymy w ręczniku papierowym, rozdrabniamy, z awokado wyjmujemy pestkę, obrany kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z połową sera
- Czosnek obieramy, słonecznik prażymy, część pozostawiamy do posypania na wierzch
- Awokado, czosnek i pokrojony ser oraz słonecznik przekładamy do miksera i chwilę razem rozdrabniamy (ma pozostać grubość około połowy ziarna słonecznika ), dodajemy sól i pieprz do smaku
- Na talerz wykładamy ugotowany, ciepły makaron, dodajemy zmiksowane składniki, posypujemy obficie rukolą
- A na wierzch wykładamy przesmażony boczek ( wraz z tłuszczem ), posypujemy serem i ziarnem słonecznika, całość mieszamy.
Danie jest łatwe do przyrządzenia. Jeśli ktoś nie lubi rukoli, można wypróbować z roszponką.
Wtedy proszę o podzielenie się wrażeniami :)
Wtedy proszę o podzielenie się wrażeniami :)
W oryginalnym przepisie jaki znalazłam w gazetce Kauflandu, zamiast boczku należało użyć kiełbasy chorizo lub pepperoni. A sery to gorgonzola i parmezan. Nie miałam takich, ale i tak potrawa była pyszna.
Z podanych składników miałam obiad dla 2 osób.
Z podanych składników miałam obiad dla 2 osób.
Pycha!
OdpowiedzUsuńzapraszam się...
Bardzo przydatny taki przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, tylko zamiast boczku dałbym szynkę normalną :-).
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, na pewno sycące i smaczne:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i ten boczek ładnie się wtapia w całość. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś nie lubi boczku może go pominąć i dodać na koniec łyżkę oliwy. Będzie miał danie wegetariańskie, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze.
Usuńnigdy nie dodałam awokado do makaronu, bardzo fajny pomysł na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńAleż to danie wspaniale się prezentuje:) pycha:) wspaniałego weekendu życzę:)
OdpowiedzUsuńDobry smak, ciekawie dobrałaś składniki...mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, jeszcze nie jadłam awokado w takim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, ze często wyrzucam awokado:( bo albo za twarde i czekam a ż dojrzeje, a potem jest już przejrzałe -ale z tego przepisu chętnie skorzystam:)
OdpowiedzUsuńMoje awokado tez nie był zbyt dojrzałe, ale tu świetnie się sprawdziło.
Usuńbardzo lubię takie sałatki - makaron i sałata z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńApetyczne i proste tak jak lubię. Miłego weekendu .
OdpowiedzUsuńNo proszę, z awokado... Nie przyszłoby mi do głowy dodać do makaronu, ale wygląda to bardzo apetycznie, więc czemu nie... szkoda, że nie mam chociaż ze czterech żołądków jak krowa :-D
OdpowiedzUsuńWolę co prawda makaron na słodko ale spróbuję z avokado. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków i aromatów :-)
OdpowiedzUsuńtaki makaron dobry na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńAwokado z makaronem? Tego jeszcze u nas nie było :P Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Boczek z awokado to ciekaw połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy, KUSISZ :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado, ale przyznam, ze z makaronem to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że wersja bez boczku bardzo by mi smakowała ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam makaronu z awokado :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i proste, no i bardzo szybkie w wykonaniu. Na obiad idealne :)
OdpowiedzUsuńSuperaśne. Awokado, boczuś... chowam przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, idealne dla mnie na obiad :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam awokado! Na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńBrzmi super :)
OdpowiedzUsuń