czwartek, 16 kwietnia 2015

Zdrowa kawa wg Stefanii Korżawskiej


Autorka pisze o takiej kawie: "rozgrzeje organizm, szczególnie zaś wzmocni nerki i jelito grube. 
Nie powoduje pobudzenia nerwowego, niepokoju serca, nie wypłukuje magnezu ani witaminy B."
To kawa energetyczna :)


Składniki :

  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy naturalnej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka miodu


Przygotowanie :
  1. Do 1 i 1/2 szklanki wody wsypać wyżej podane składniki
  2. Gotować 2 min., przecedzić, pić ciepłą.
Taki sposób parzenia kawy znajdziemy w "Słoneczne zioła na chrypki, grypki, przeziębienia"
Kawa nabywa nie tak na walorów smakowych jak na odżywczych. ale są różne gusta :)

25 komentarzy:

  1. O walorach jestem przekonana, ale jak ten kminek się odnajduje w naparze? Osobiści go lubię, może warto się skusić :)) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie będzie Ci w tym zestawie smakował to więcej takiej kawy nie zaparzysz. Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę !

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kminek do kawy to dla mnie zaskoczenie. Ciekawe jak to wpływa na smak, kminek jest niezwykle aromatyczny.
    Przesyłam wiosenne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kardamonem i cynamonem pijam, pycha. Z kminkiem jeszcze nie próbowałam. Czas spróbować :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cynamon w kawie. Musi być naprawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno na bardzo aromatyczna, a przyprawy to duża dawka przeciwutleniaczy, więc mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe zestawienie, szczegolnie ten kminek mnie intryguje, chyba trzeba sprobowac:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kminek wpływa dobrze na trawienie, więc może o to tu chodzi :)

      Usuń
  8. zaskakujący przepis.. ale chyba zostaje przy oryginale :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię taka kawę ale bez kminku. Dodaję plasterki imbiru.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować...pewnie oryginalna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie myślałam , że kminek można dodać do kawy. Ciekawy zestaw składników. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię panią Stefanię, jak nikt potrafi mówić o ziołach, a jej mieszanki z reguły sa smaczne.
    Nie wiem jak smakuje kawa z kminkiem ale zawsze można go dać mniej, a potem stopniowo dodawać:)
    Miłego weekendu, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja teściowa pije podobną kawę, chyba nie dodaje kminku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi pachnieć obłędnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie wspaniale I nie czuc prawie kurkumy, lub innej goryczy, troche jak India tee, z posmakiem wanilii, chociaz nie dodana, pychota

      Usuń
  15. Jestem kawoszką straszną, rozpoczynam z nią dzień - koniecznie wypróbuję Twoją kawusie, już nie mogę się doczekać jej zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Do wszystkich durni
    Nie modyfikuje się ani nie dyskutuje z recepturami na zdrowie. Zmiana nawet o ułamek grama jakiegoś składnika zmienia skład specyfiku. Nie ma mowy o tym ze ma coś smakować lub nie smakować, to ma leczyć i rozgrzewać. Jeśli ktoś chce zdrowia to przyjmuje i kosztuje a smak przyjdzie z czasem. Proszę wiec nie modyfikować czyjejś receptury bo to już nie jest wówczas ta sama receptura.

    OdpowiedzUsuń
  17. w oryginalnym przepisie pani Korżawska kazała pić ją z miodem

    OdpowiedzUsuń
  18. 250g kawy mielonej 2 opakowania po 60g kminku 1 opakowanie po 60g cynamonu 1 łyżeczka kardamonu ,mieszam na sucho i mam smaczną kawę miód jak kto woli czy bardziej słodko czy mniej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...