czwartek, 9 lipca 2015

Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki

Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy.
Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :)




Składniki :

  • 2,5 kg czarnej porzeczki
  • 100 ml wody
  • 40 dag cukru


Przygotowanie :

  1. Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem
  2. wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
  3. Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna 
  4. Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego
  5. Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców
  6. Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje
  7. Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
  8. Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam.
przepis stąd
Polecam również sok z czarnej porzeczki.
Kto nie ma cierpliwości do takiego smażenie, to skorzystajmy z jakiegoś środka żelującego.
Może to nie będzie konfitura tradycyjna, ale i tak lepsza od tych ze sklepowych półek :)


11 komentarzy:

  1. Pyszna sprawa taka domowa konfitura z czarnej porzeczki! :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie czarne porzeczki, babcia robiła właśnie takie, jakie Ty polecasz, dziękuje za przepis na smaki dzieciństwa, skorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze zrobić, kiedys robiłam i była pyszna zwłaszcza do kanapek z białym twarogiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owocu czarnej porzeczki nie lubię, ale przetwory z niej wprost uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, choć sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo takie lubię. Za czerwonymi nie przepadam, czarne porzeczki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama często robiła. U mnie w domu dżemy i konfitury nie idą , najwięcej wykorzystuję do ciast. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna konfitura, uwielbiam z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z czarnej porzeczki jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...