czwartek, 25 lutego 2016

Kurczak w pieczarkach i grzybach mun


Składniki :
  • około 30 dag fileta z piersi kurczaka
  • strąk czerwonej papryki
  • 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun
  • cebula
  • mąka
  • olej do smażenia, sól


                   Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące.


Sos :
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka sosu sojowego 
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao
  • około pół szklanki keczupu
  • łyżka sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie :
  1. Umyte mięso kurczaka pokroić w kostkę ( ok.3 cm)
  2. Umytą paprykę, cebulę oraz wcześniej namoczone grzyby i umyte pieczarki pokroić w małą kostkę
  3. Ze składników na ciasto przygotować masę w której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor
  4. W garnuszku zrobić sos mieszając wodę, sos sojowy, cukier, ocet, keczup i mąkę ziemniaczaną
  5. Na patelni rozgrzać olej i przez  około 5 min. smażyć paprykę, cebulę i grzyby mun ( ugotowane wg przepisu na opakowaniu ) i pieczarki, potem wlać do nich sos i delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać
  6. Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min.
Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki.
Ja podałam z kaszą jaglaną :)
Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty :(

21 komentarzy:

  1. Apetycznie u Ciebie:) Moje smaki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kurczaka, najchętniej i najczęściej po niego sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kurczaka z różnymi dodatkami, ale z grzybami mun to ja jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uleńko...czy mogłabym się u Ciebie zastołować??? Takie tam masz zawsze smakołyki, mmmm. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, jeśli mieszkasz w Centrum Polski to zapraszam :)

      Usuń
  5. no takie danie na obiad to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba to jutro na obiad przygotuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienity obiad :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A właśnie się zastanawiałam, co zrobić z grzybkami, bo mi zostało troszkę po robieniu sajgonek :)
    Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, lubię kurczaki pod każdą postacią więc zapisuję...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas przynajmniej raz w tygodniu wjeżdża jakiś azjatycki miszmasz. Dobre i na apetyt i na brak czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiadek , jak z drobiem jestem jak najbardziej za

    OdpowiedzUsuń
  12. smaczny obiad :) i bardzo w moim klimacie smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny obiad, ciekawe połączenie pieczarek i grzybów mun

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapowiada się całkiem przyjemnie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda!

    Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...