poniedziałek, 22 lutego 2016

Pasztet z fasoli piękny Jaś


           Ten pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa.



Składniki :

  • około 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 30 dag fasoli piękny Jaś, ugotowanej tak jak tu
  •  duża cebula i taka sama marchew
  •  3 jajka
  • 3 - 5 łyżki masła klarowanego
  • ewentualnie suszona żurawina
  • do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma

Przygotowanie;
  1. Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować, wyjąć ostudzić ( wodę zachować ) i zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa wraz z ugotowaną fasolą
  2.  Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka  ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka
  3. Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C

                                   Pasztet z chlebem na soku z marchwi.

20 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego pasztetu nie robiłam, ciekawy przepis...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostaję u Ciebie na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki apetyczny ten pasztet! Dziękuję za przepis i jeśli tylko będę miała okazję, to skorzystam z niego. Domowy pasztet to pychotka:)
    Uściski!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. z fasoli! Ale mnie ciekawi smak, no muszę się pokusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chcialam by umiec taki zrobic;) smacznie wyglada;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda,musi być smaczniutki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy pomysł z tym pasztetem, wątróbkę bardzo lubię, a to fajny sposób na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W "przygotowaniu" ani słowa o fasoli - ugotować osobno, też zmielić i dodać. Tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, rzeczywiście fasola powinna być wcześniej ugotowana i zmielona razem z wątróbką, marchewką i cebulą, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Pojutrze robię placki z kapusty kiszonej, a na ten pasztet też się skuszę w niedalekiej przyszłości :-)

      Usuń
  11. Ostatnio nie mam smaka na pasztety, ale ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne są takie pasztety. Robiłam kiedyś podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam takiego pasztetu, ale wygląda bardzo apetycznie i na pewno przepis wypróbuję - pozdrawiam Ulko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj Urszulo. Kolejna twoja potrawa, wygląda pysznie i zapewne tak samo smakuje. Lecz tak się nie godzi, poszczuć, poszczuć, a spróbować nie można:) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł, po ominięciu dodatków mięsnych będzie bardzo pasować mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie. W następnym tygodniu na pewno go zrobię. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:):):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...