sobota, 20 lutego 2016

Placuszki z kapustą kiszoną


To takie postne, a co ważne szybkie do zrobienia i usmażenia placuszki. Spróbujcie :)

Składniki :

  • około 1/2 kg nie tak mocno kapusty kiszonej
  • 1-2 jajka
  • 3-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz mielony
  • olej do smażenia

Podałam z keczupem, ale następnym razem wypróbuję z sosem czosnkowym.

Przygotowanie :
  1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić dość drobno, przełożyć do miseczki
  2. Jajko roztrzepać widelcem w garnuszku, dodać do kapusty, wsypać mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

                               Podobny przepis znalazłam gdzieś w sieci.
                              Z podanych składników wyszło mi 10 małych placuszków.    

23 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś!! ojej... mniam mniam :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mąka kukurydzianą nie robiłam. U mnie też są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na takie placki. Lubię kapustę, a typowe placki ziemniaczany smakują mi tak sobie. Muszę spróbować namówić żonę na takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam, że można takie placuszki robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia składników jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takich nie robiłam, ja jestem za ale nie wiem jak mój M.ha!ha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa wersja, a u nas w piwnicy jest jeszcze pół beczki kiszonej kapusty :)
    Z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę mężowi takie upiec, będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałam takich placków. Jak smakowały Uleńko ? Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie spotkałam jeszcze takich placków. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany wypróbuję przepis wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. z kiszonej? Jakież to inne! Nie jadłam nigdy takich, muszę się pokusić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super przepis, ciekawe czy pieczone w piekarniku też by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam w piekarniku, więc nie wiem...
      Ale warto wypróbować, w razie co niewielka strata składników :)

      Usuń
  14. O rany, co za pomysł! Już idę robić! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich placuszków nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam i uwielbiam! :)

    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie robiłam tych placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny przepis. Zapewne wypróbuję gdyż kiedyś podobne jadłam i bardzo mi smakowały. Byłam na wakacjach agroturystycznych w Pieninach, moja gospodyni wszystko robiła z kapustą, nawet kotlety mielone:) Tam też właśnie jadłam placuszki.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  20. dupa urwana po godzinie od zjedzenia...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...