środa, 30 marca 2016

Polędwiczki z dzika w czerwonym winie.


To mięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :)



Składniki :
  • około 50 dag polędwicy z dzika
  • około szklanki czerwonego wina
  • cebula
  • mąka
  • ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk
  • sól, pieprz czarny. liść laurowy
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
  1. Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem 
  2. Na gorący tłuszcz na patelni położyć mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę
  3. Po 10  min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina i smażyć pod przykryciem nadal
  4. Po około 30 min smażenia polędwiczek dopiero posypałam solą i zmielonym pieprzem, w tym czasie sos uległ redukcji i zagęścił się :)

13 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam, zapraszam: wypozyczalnia.samochodow.nezevai.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny sposób na podanie dziczyzny.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie jadłam dziczyzny, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam jeszcze polędwiczek z dzika, ale chętnie bym spróbowała. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąż byłby zachwycony, ja przyznaję, że mniej. Coraz bardziej odchodzę od mięsa...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze nigdy dziczyzny, ale Twoje polędwiczki wyglądają na tyle apetycznie, że skusiłabym się od razu !Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie danie pysznie wygląda. Na szczególną okazję. Wspaniale przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziczyzny jeszcze nie miałam okazji jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Uwielbiam dziczyznę, a zwłaszcza gulasz z jelenia. Pychotka!! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co prawda nie z dzika, ale polędwiczki wołowe lub wieprzowe często robię.Z winem jeszcze nie robiłam. Wykorzystam Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...