piątek, 8 kwietnia 2016

Kremówki wadowickie



Dla tych którzy nie mają talentów do pieczenia ciast wyprodukowano "gotowce" :)
Oto własnie przykład takiego ciasta firmy Gellwe.





Moje uwagi:

Może ciasto upiekłam w za dużej formie, było trochę cienkie. Możliwe, że powinno być bardziej kremowe niż "ciastowe"...
We wskazówkach na opakowaniu podano szczegóły, ale moja foremka była trochę ponadwymiarowa.

Poradziłam sobie tak, że w efekcie zrobiłam ciasto mniejsze (upieczone przekroiłam na pół w szerokości)  i wykorzystałam  połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu.
Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym.

 Lukier kokosowy:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
Wszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym był krem.







13 komentarzy:

  1. Z całym szacunkiem dla Twojego wypieku ale żaden gotowiEC nie zastąpi oryginału :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie masz rację, ale nie wszyscy mają talenty do pieczenia i to jest alternatywa dla tych osób :)
      pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tam uważam że każdy robi jak mu pasuje. A kremówka prezentuje się bardzo ładnie. Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam nic przeciwko pieczeniu gotowców. Nie każdy przecież musi być dobry we wszystkim.
    Wygląda przepysznie.
    Cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietna sprawa, gdy niespodziewanie mają wpaść goście w nasze progi.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kremówki wadowickie są pyszne. Najlepsze jadłam w klasztornej kawiarni w Kalwarii Zebrzydowskiej. Podają tam pyszne ciasta i wspaniałą kawę. Polecam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ..no to mi smaka narobiłaś...mniammm...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy w życiu nie upiekłam gotowca i chyba się to nie zdarzy. Fajne ciasto dla początkujących i mających mało czasu. Pozdrawiam Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kremówki w każdej postaci lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kremówka pyszne ciasto, jednak gotowce mnie nie przekonują, ale każdy robi jak uważa za słuszne. Jest wiele ciast, które nie wymagają specjalnych umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ladnie sie prezentuje to ciasteczko;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...