poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Łopatka wieprzowa w sosie własnym


Składniki :

  • około 60 dag łopatki wieprzowej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • cebula, pieprz w ziarnkach, liść laurowy
  • tymianek, zioła prowansalskie


Przygotowanie :
  1. Umyte mięso, osączyć i pokroić w dość cienkie plastry
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso obtaczać cienko w mące i kłaść na patelni, smażyć, na końcu usmażyć pokrojoną w pierścionki cebulę
  3. W garnuszku zagotować wodę, wkładać usmażone mięso, dodać liść i kilka ziaren pieprzu
  4. Gotować mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych ziół, zagotować całość.
Moje uwagi:
By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością wody, zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu.
Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami.
Dobrym dodatkiem będzie tu np. czerwony buraczek.

17 komentarzy:

  1. Jak ja pragnę dziś takiego obiadu :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie taka łopatka często u mnie króluje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie gotujesz...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mięso w sosie własnym :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z łopatki robię najczęściej gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! ! ! ! - mięsko w sosie własnym - pozdrawiam Ulko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam , zjadam włącznie z dekoracją :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Odkryłam Cię! Cieszę się! Muszę koniecznie zajrzeć do Twoich wcześniejszych przepisów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie mięso na obiad. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...