czwartek, 14 kwietnia 2016

Kluski rzucane gryczano-pszenne


Te kluski przypominają z wyglądu ziemniaczane, ale nimi nie są :D
Dla tych,  którzy lubią się zdrowo odżywiać na pewno będą smaczne.


Składniki :

  • 7 łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko - duże
  • około 3/4 szklanki mleka lub wody
  • sól
Przygotowanie :
  1. Do miseczki wsypać mąki, szczyptę soli, wbić rozbełtane jajko - wymieszać
  2. Wlewać ostrożnie mleko/wodę i wyrabiać intensywnie łyżką, do uzyskania dość gęstej masy
  3. Zagotować wodę , posolić i na wrzątek wkładać/wrzucać łyżką (a właściwie wygarniać, za każdym razem maczać łyżkę we wrzącej wodzie)  na wodę odrobinę ciasta, tyle by kluski po ugotowaniu nie były zbyt duże
  4. Gotować około 3 min. po wypłynięciu wszystkich klusek.
Smakują z bigosem, posypane np. skwareczkami lub z sosem pieczarkowym :)
Kluski są twardsze od tych z samej mąki pszennej, ale zdrowsze. Jeśli użyjemy maki np. pół na pół będą bardziej przypominać te tradycyjne. Kto nie lubi makaronów z maki gryczanej to i takich klusek nie polubi...
Klusek starcza dla 3 osób.

12 komentarzy:

  1. Spróbuję je ugotować.Dam znać jak smakowało. Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bom dia, gostei de conhecer esta sua bela pagina com belas receitas que desconheço, assim vou ter oportunidade de as saborear, obrigado pela partilha.
    AG

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzinka kluskożerców na pewno by je pokochała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na takie kluski mówię kładzione, lubię i często robię...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, nie jadłam jeszcze takich, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych...hmmm ciekawe czy smaczna :)trzeba wyprobowac!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zawsze przepysznie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy kluseczki kaszę też więc spróbuję.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  9. do jakiegoś gulaszu w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas też się mówi "kładzione", ale jeszcze nigdy takich nie jadłam (z gryczana mąką). Myślę, że pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...