Te kluski przypominają z wyglądu ziemniaczane, ale nimi nie są :D
Dla tych, którzy lubią się zdrowo odżywiać na pewno będą smaczne.
Składniki :
- 7 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko - duże
- około 3/4 szklanki mleka lub wody
- sól
Przygotowanie :
- Do miseczki wsypać mąki, szczyptę soli, wbić rozbełtane jajko - wymieszać
- Wlewać ostrożnie mleko/wodę i wyrabiać intensywnie łyżką, do uzyskania dość gęstej masy
- Zagotować wodę , posolić i na wrzątek wkładać/wrzucać łyżką (a właściwie wygarniać, za każdym razem maczać łyżkę we wrzącej wodzie) na wodę odrobinę ciasta, tyle by kluski po ugotowaniu nie były zbyt duże
- Gotować około 3 min. po wypłynięciu wszystkich klusek.
Smakują z bigosem, posypane np. skwareczkami lub z sosem pieczarkowym :)
Kluski są twardsze od tych z samej mąki pszennej, ale zdrowsze. Jeśli użyjemy maki np. pół na pół będą bardziej przypominać te tradycyjne. Kto nie lubi makaronów z maki gryczanej to i takich klusek nie polubi...
Klusek starcza dla 3 osób.
Klusek starcza dla 3 osób.
Spróbuję je ugotować.Dam znać jak smakowało. Pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńBom dia, gostei de conhecer esta sua bela pagina com belas receitas que desconheço, assim vou ter oportunidade de as saborear, obrigado pela partilha.
OdpowiedzUsuńAG
Sim, eu recomendo :)
UsuńZjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka kluskożerców na pewno by je pokochała ;)
OdpowiedzUsuńJa na takie kluski mówię kładzione, lubię i często robię...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńSuper, nie jadłam jeszcze takich, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla tradycyjnych...hmmm ciekawe czy smaczna :)trzeba wyprobowac!:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Lubimy kluseczki kaszę też więc spróbuję.Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńdo jakiegoś gulaszu w sam raz :)
OdpowiedzUsuńU nas też się mówi "kładzione", ale jeszcze nigdy takich nie jadłam (z gryczana mąką). Myślę, że pyszne...
OdpowiedzUsuń