piątek, 15 kwietnia 2016

Sernik ze śmietaną



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka president
  • 200 dag cukru
  • 250 g gęstej śmietany, u mnie 18 %
  • 4 jajka plus jedno żółtko
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie :

1. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem, dodać stopniowo ser, ucierać
2. Dodać po łyżce ; śmietanę i mąkę - ucierać
3. Wlać masę serową do natłuszczonej formy, piekłam w temp. 180 *C przez 90 min.( u mnie był to prodiż, 23 cm średnicy)
4. Po upieczeniu wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika, u mnie przykrycie prodiża
5. Studzimy sernik godzinę, dwie, a najlepiej całą noc.

Moje uwagi:
Sernik był bardzo wilgotny, gdyby użyć tradycyjnego sera twarogowego to pewnie byłby suchszy.
Ale w smaku był bardzo dobry. 

20 komentarzy:

  1. Dobrze, że taki wilgotny, kusisz od rana...uwielbiam choć mocno ograniczam...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie... prezentuje się tak pieknie i maślanie i smietankowo:) poezja !

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie piję kawę i wcinam odmrożony sernik poświąteczny, a tu nowy przepis wart wypróbowania : ) Ten na święta upiekłam po trzech latach od nie udanych prób, wyszedł z małym zakalcem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariolko, czy to był sernik wg mojego przepisu ?

      Usuń
  4. wow...pychotka :))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Melduję że właśnie się piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Właśnie kupiłam wiaderko sera tej firmy. Jest najlepszy:) Upiekę na niedielę serniczek według Twojego przepisu:) Kiedyś piekłam ze śmietana i był bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fenomenalnie, już czuję jak rozpływa się w moich ustach. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wygląda i tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny sernik, wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki ten serniczek piękny!!!
    uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo lekko, puszysty i apetyczny :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik zawsze pyszny:) Robię podobny tylko daję śmietanę kremówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas jest ser wiaderkowy z Trzebowniska, jest dość grubo mielony i suchy, więc nie wychodzi taki piankowy, tylko bardziej konkretny. To najlepszy sernik, ze wszystkich, jakie piekłam, teraz robię TYLKO ten ze śmietaną, bo innego już nie chcą :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczny serniczek!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Rozmarzyłam się...Ten sernik wygląda na laki lekki i pyszny... Dużo sera, mało mąki, sam smak:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepysznie wygląda ten sernik :) Aż ślinka cieknie. Chyba będę musiała go zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupełnie mi nie wyszedł. Była za mokry i smakował jak ugotowany jogurt ;(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...