Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka president
- 200 dag cukru
- 250 g gęstej śmietany, u mnie 18 %
- 4 jajka plus jedno żółtko
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie :
1. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem, dodać stopniowo ser, ucierać 2. Dodać po łyżce ; śmietanę i mąkę - ucierać
3. Wlać masę serową do natłuszczonej formy, piekłam w temp. 180 *C przez 90 min.( u mnie był to prodiż, 23 cm średnicy)
4. Po upieczeniu wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika, u mnie przykrycie prodiża
5. Studzimy sernik godzinę, dwie, a najlepiej całą noc.
Dobrze, że taki wilgotny, kusisz od rana...uwielbiam choć mocno ograniczam...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... prezentuje się tak pieknie i maślanie i smietankowo:) poezja !
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawę i wcinam odmrożony sernik poświąteczny, a tu nowy przepis wart wypróbowania : ) Ten na święta upiekłam po trzech latach od nie udanych prób, wyszedł z małym zakalcem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMariolko, czy to był sernik wg mojego przepisu ?
Usuńwow...pychotka :))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńMelduję że właśnie się piecze :)
OdpowiedzUsuńWygląda na lekki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńWow! Właśnie kupiłam wiaderko sera tej firmy. Jest najlepszy:) Upiekę na niedielę serniczek według Twojego przepisu:) Kiedyś piekłam ze śmietana i był bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, już czuję jak rozpływa się w moich ustach. Mniam
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda i tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńJaki ten serniczek piękny!!!
OdpowiedzUsuńuściski:)
Wygląda bardzo lekko, puszysty i apetyczny :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSernik zawsze pyszny:) Robię podobny tylko daję śmietanę kremówkę:)
OdpowiedzUsuńU nas jest ser wiaderkowy z Trzebowniska, jest dość grubo mielony i suchy, więc nie wychodzi taki piankowy, tylko bardziej konkretny. To najlepszy sernik, ze wszystkich, jakie piekłam, teraz robię TYLKO ten ze śmietaną, bo innego już nie chcą :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się...Ten sernik wygląda na laki lekki i pyszny... Dużo sera, mało mąki, sam smak:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten sernik :) Aż ślinka cieknie. Chyba będę musiała go zrobić. :)
OdpowiedzUsuńZupełnie mi nie wyszedł. Była za mokry i smakował jak ugotowany jogurt ;(
OdpowiedzUsuńAnju, nie wiem czemu ?:(
UsuńW życiu nie jadłam tak pysznego sernika !! - dzisiaj zrobiłam / mąż zachwycony / będę wszystkim polecać 😋
OdpowiedzUsuńPyt czy bez proszku o mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńJest mąka pszenna, bez proszku.
OdpowiedzUsuń