Składniki :
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
- Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.)
- Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy
- W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek - ze śmietanką w nim zawartą- dodajemy so, musztardę, ewentualnie ocet, sól i mielony pieprz- mieszamy dokładnie
- Ugotowane, pokrojone, ciepłe jajko dodajemy do całości i miksujemy na gładką i puszystą masę.
Ja doprawiłam mój majonez odrobiną cukru pudru.
Będę używać go do wiosennych sałatek i jaj :)
Majonez jest delikatny w smaku, nie do końca przypomina ten na bazie oleju.
Majonez z serka to na pewno zdrowy i dietetyczny przysmak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ciekawy przepis na majonez.Chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCoś niesamowitego.Chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie
Miałam go nie dawno wypróbować, ale wciąż wygrywa u mnie ten na oleju ;)
OdpowiedzUsuńZnam , kiedyś gdy się odchudzałam robiłam bardzo często.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, z pewnością wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, takiego jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńNie znałam , z chęcią wypróbuję . Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńNie zły patent na smarowidło.....mniam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, na pewno wypróbuję. Ile może stać taki majonez? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Myślę, że nie dłużej jak tydzień.
UsuńNie wiedziałam, że można zrobić majonez z serka. Dzięki za przepis. Przyda się!
OdpowiedzUsuń