wtorek, 5 kwietnia 2016

Majonez z serka wiejskiego - lekki


Składniki :
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie :

  1. Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.)
  2. Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy
  3. W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek - ze śmietanką w nim zawartą- dodajemy so, musztardę, ewentualnie ocet, sól i mielony pieprz- mieszamy dokładnie
  4. Ugotowane, pokrojone, ciepłe jajko dodajemy do całości i miksujemy na gładką i puszystą masę.
                                 Ja doprawiłam mój majonez odrobiną cukru pudru.
                                 Będę używać go do wiosennych sałatek i jaj :)

                   Majonez jest delikatny w smaku, nie do końca przypomina ten na bazie oleju.


przepis stąd

14 komentarzy:

  1. Majonez z serka to na pewno zdrowy i dietetyczny przysmak.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na majonez.Chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś niesamowitego.Chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam go nie dawno wypróbować, ale wciąż wygrywa u mnie ten na oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam , kiedyś gdy się odchudzałam robiłam bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, z pewnością wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł, takiego jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam , z chęcią wypróbuję . Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie zły patent na smarowidło.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję. Ile może stać taki majonez? :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiedziałam, że można zrobić majonez z serka. Dzięki za przepis. Przyda się!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...