Często piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki.
Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :)
Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :)
Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria prawna chętnie otwiera mi swoje drzwi i wtedy razem z koleżanką próbujemy wytwory Prostych Potraw...
Składniki :
- 30 dag mielonego boczku
- 370 dag mięsa mielonego od szynki
- 2-3 jajka
- sól, pieprz, oregano, ostra papryka, gałka muszkatołowa
- cała średnia główka czosnku
- bułka tarta
Przygotowanie :
- Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało konsystencje taką jak na kotlety mielone ( może być trochę rzadsze)
- Masę mięsną przełożyć do natłuszczonej foremki, docisnąć dobrze z wierzchu mokrą ręką
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C, około 50-60 min. Do zarumienienia mięsa.
Klops jest smaczny, szczególnie dla wielbicieli domowych przetworów.
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę zrobić w najbliższym czasie bo też go bardzo lubimy.
OdpowiedzUsuńZ 40 dkg mięsa i taka duża foremka klopsu?
Pozdrawiam:)
Foremka jest raczej mała, 20 x 10 cm. Klops nie wysoki...
Usuńklopsa również i ja często piekę :) jest świetny do lunchboxa z dodatkiem kaszy i warzyw :)
OdpowiedzUsuńJuż zapisuję. Klopsik wygląda super . Pozdrawiam ciepło !!
OdpowiedzUsuńZapomniane a pyszne:) dziękuje za przypomnienie i udoskonalony przepis
OdpowiedzUsuńWygląda jak chlebek :) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńTo na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji bardzo chętnie bym spróbowała! wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMuszę taki upiec, dobry pomysł...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń