czwartek, 23 czerwca 2016

Chłodnik z arbuza i melona


Przepis nie jest mój, dostałam go wraz z chłodnikiem. Bardzo mi smakował, dlatego dzielę się z Wami przepisem i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :)
Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik.


Składniki :
  • 3 miękkie, dojrzałe melony
  • 1 duży arbuz
  • syrop klonowy
  • jedno wino Tokaj słodkie
  • pół butelki Porto
  • olejek arakowy
  • sok z cytryny


Przygotowanie :
  1. Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów
  2. Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny  do smaku - mieszamy
  3. Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy.

Z podanych składników starcza zupy  dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość.

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa wersja chłodnika, takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez takiej nie jadłam...
    pozdrawiam prawie wakacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki chłodnik, melon arbuz to polączenie idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego patrzenia już się chłodniej robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię chłodników, ale ten potraktowałabym jako orzeźwienie wte upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis, takiego chłodnika jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...