Przepis nie jest mój, dostałam go wraz z chłodnikiem. Bardzo mi smakował, dlatego dzielę się z Wami przepisem i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :)
Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik.
Składniki :
- 3 miękkie, dojrzałe melony
- 1 duży arbuz
- syrop klonowy
- jedno wino Tokaj słodkie
- pół butelki Porto
- olejek arakowy
- sok z cytryny
Przygotowanie :
- Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów
- Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny do smaku - mieszamy
- Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy.
Z podanych składników starcza zupy dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość.
Bardzo ciekawa wersja chłodnika, takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTez takiej nie jadłam...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam prawie wakacyjnie:)
Uwielbiam taki chłodnik, melon arbuz to polączenie idealne
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia już się chłodniej robi :)
OdpowiedzUsuńnie lubię chłodników, ale ten potraktowałabym jako orzeźwienie wte upalne dni :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, takiego chłodnika jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń