piątek, 29 lipca 2016

Żeberka z dzika w sosie własnym


Składniki :


  • kilka żeberek z dzika
  • cebula
  • mąka
  • liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia- u mnie smalec


Przygotowanie :
  1. Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu
  2. Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody)
  3. Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam  około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam
  4. Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę.

Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią go :)


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy i łatwy do zrobienia przepis. :)
    Na pewno wykorzystam.
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, mięso z dzika jest raczej chude. Potrawa wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam jeszcze okazji jeść mięsa z dzika.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale :)
    nigdy nie jadłam dziczyzny .

    OdpowiedzUsuń
  5. Tłuszczyk mi nie przeszkadza i lubię żeberka.Miłego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie! Kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...