Składniki :
- kilka żeberek z dzika
- cebula
- mąka
- liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- tłuszcz do smażenia- u mnie smalec
Przygotowanie :
- Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu
- Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody)
- Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam
- Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę.
Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią go :)
Bardzo ciekawy i łatwy do zrobienia przepis. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam.
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
Tak, mięso z dzika jest raczej chude. Potrawa wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńnie miałam jeszcze okazji jeść mięsa z dzika.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam dziczyzny .
Tłuszczyk mi nie przeszkadza i lubię żeberka.Miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Kradnę przepis!
OdpowiedzUsuń