Składniki :
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kg tłustego sera białego
- 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła
- 1-2 łyżeczki sodki
- 3 łyżki octu
- 3 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg smalcu do pieczenia
Przygotowanie :
- Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem
- Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto
- Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki ( u mnie ok. 0,5 cm) i wykrawać szklanką krążki
- Smażyć od razu na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis z "Łęczyckiej Kuchni Regionalnej" M. Cieślak
Dukaty smażone smakują podobnie jak chrusty ( te które wyrosły podczas smażenia są w środku puste), lecz wydaje mi się, że z nimi jest mniej pracy.
Do smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr.
Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka :)
Do smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr.
Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka :)
Urocze pączusie!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Przepięknie się dały, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Każdy ma niepowtarzalny kształt :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. :-)
OdpowiedzUsuńPorywam do kawki. :-)
Już się nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńZ serem...Swietny przepis, na pewno są pyszne. Zawsze domowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńJutro będę piekła bardzo podobne, my w domu nazywamy je oponki serowe ;) do tego zrobię pewnie szybkie pączki z serka waniliowe bo są niezwykle szybkie w zrobieniu http://www.pani-domowa.pl/2017/02/mini-paczki-z-serkiem-homogenizowanym.html
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńU nas też nazywają się oponki. A smażę zawsze na smalcu :-)
OdpowiedzUsuńMasz talent ;)
OdpowiedzUsuń