środa, 22 lutego 2017

Donaty na Tłusty czwartek


Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kg tłustego sera białego
  • 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła
  • 1-2 łyżeczki sodki
  • 3 łyżki octu
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg smalcu do pieczenia


Przygotowanie :
  1. Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem
  2. Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto
  3. Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki ( u mnie ok. 0,5 cm) i wykrawać szklanką krążki
  4. Smażyć od razu na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Łęczyckiej Kuchni Regionalnej" M. Cieślak



Dukaty smażone smakują podobnie jak chrusty ( te które wyrosły podczas smażenia są w środku puste), lecz wydaje mi się, że z nimi jest mniej pracy.
Do smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr.
Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka :)

10 komentarzy:

  1. Urocze pączusie!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Każdy ma niepowtarzalny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają. :-)
    Porywam do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z serem...Swietny przepis, na pewno są pyszne. Zawsze domowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro będę piekła bardzo podobne, my w domu nazywamy je oponki serowe ;) do tego zrobię pewnie szybkie pączki z serka waniliowe bo są niezwykle szybkie w zrobieniu http://www.pani-domowa.pl/2017/02/mini-paczki-z-serkiem-homogenizowanym.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas też nazywają się oponki. A smażę zawsze na smalcu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...