poniedziałek, 20 lutego 2017

Klops z boczku i szynki


Pora zimowa sprzyja w mojej kuchni pieczeniu pasztetówmięs czy klopsów.
Zmieniam tylko nieco składniki czy dodatki i znów mam coś do chlebka, moi mięsożercy tylko na to czekają :)


Składniki :

  • 1/2 kg chudego surowego boczku
  • 1/2 kg surowej szynki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • ok. 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 małe cebule
  • zioła prowansalskie, maggi do smaku

Przygotowanie :
  1. Mięsa zmielić, dodać do niego przyprawy i jajka oraz kasze mannę- wyrobić
  2. Cebule pokroić drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa
  3. Masę dokładnie wyrobić ponownie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piekłam w foremce 30 cm x 12 cm przez 60 min.
Tak przyrządzone mięso będzie smaczne na zimno do chleba, ale również możemy podać je na ciepło na obiad.



14 komentarzy:

  1. Pychotka! na kanapki idealne mięsko

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię klopsy. Ostatnio zrobiłam z szynki z jajami w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, że o nim przypomniałaś. Wygląda bardzo smakowicie. Muszę wrócić do pieczenia. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie to jest czas pieczeni i pasztetów! często taki robię... jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na Wielkanoc byłby idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pasztety; ten Twój wygląda bardzo smacznie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie pieczenie dość często robię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...