piątek, 24 lutego 2017

Sałatka gyros wg Alicji


Składniki :


  • 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g)
  • mała kapusta pekińska
  • 3 ogórki konserwowe
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu
  • przyprawa gyros
  • 1 cebula


Przygotowanie:
  1. Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem
  2. Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i przesmażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę, ale nie przysmaży się na rumiano
  3. Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę

Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać.




Ta wersja sałatki różni się od mojego Gyrosa,( tu też jeszcze inna wersja) ale uważam, że jest godna polecenia. Choćby dlatego, że robi się ją dość szybko i jest naprawdę smaczna. 
Alu, dziękuję za przepis.

7 komentarzy:

  1. Właśnie ta szybkość mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami wystarczy zamienić jeden składnik i wychodzi nam inna, ale równie pyszna sałatka:)
    bardzo podoba mi sie ta propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wolę bez warstwy keczupowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię ten smak gyrosa w sałatkach, nawet jak różnią się one wersjami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna sałatka !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatki uwielbiam, gyros robię, ale też troszkę inaczej :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gyros robię często, ale jako sałatkę warstwową :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...