- 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g)
- mała kapusta pekińska
- 3 ogórki konserwowe
- podwójna pierś z kurczaka
- ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu
- przyprawa gyros
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem
- Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i przesmażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę, ale nie przysmaży się na rumiano
- Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę
Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać.
Alu, dziękuję za przepis.
Właśnie ta szybkość mi się podoba!
OdpowiedzUsuńCzasami wystarczy zamienić jeden składnik i wychodzi nam inna, ale równie pyszna sałatka:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi sie ta propozycja:)
Ja też wolę bez warstwy keczupowej.
OdpowiedzUsuńlubię ten smak gyrosa w sałatkach, nawet jak różnią się one wersjami :)
OdpowiedzUsuńApetyczna sałatka !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sałatki uwielbiam, gyros robię, ale też troszkę inaczej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Gyros robię często, ale jako sałatkę warstwową :)
OdpowiedzUsuń