Niektórzy z Was powiedzą, że proponuję niezdrowe jedzenie.
Wątróbka indycza lub wieprzowa pojawia się na naszym stole nie częściej niż raz, dwa razy w miesiącu, a że lubimy to nie potrafimy sobie jej odmówić :)
Składniki :
- ok. 30-40 dag wątróbki
- cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy, tłuszcz do smażenia
- mąka
Przygotowanie :
- Wątróbkę umyć i pozbawić ewentualnych żyłek, osuszyć jak najdokładniej by podczas smażenia nie "strzelał" i nie rozpryskiwał się wokół tłuszcz
- Na talerz wysypać mąkę i maczać w niej wątróbkę z obu stron
- Kłaść na rozgrzany tłuszcz, dołożyc liścia laurowego, patelnię przykryć ewentualnie pokrywką siatkową
- Smażyć mięso krótko po obu stronach dwukrotnie, by pozbawić ją wypływającej krwi, no chyba, że ktoś lubi "krwistą" wątróbkę
- W trakcie smażenia, już pod koniec dodać pokrojoną cebulę, posypać solą i pieprzem, przykryć zwykłą pokrywką i dosmażyć na małym ogniu.
Mniam ☺
OdpowiedzUsuńLubię wątróbkę. Muszę sobie zrobić, ale może w następnym tygodniu, bo jutro i w piątek jakoś mi nie wypada ;)
OdpowiedzUsuńmniam :) uwielbiam wątróbkę :)
OdpowiedzUsuń