wtorek, 28 lutego 2017

Wątróbka indycza smażona


Niektórzy z Was powiedzą, że proponuję niezdrowe jedzenie. 
Wątróbka indycza lub wieprzowa pojawia się na naszym  stole nie częściej niż raz, dwa razy w miesiącu, a że lubimy to nie potrafimy sobie jej odmówić :)


Składniki :


  • ok. 30-40 dag wątróbki
  • cebula
  • pieprz, sól
  • liść laurowy, tłuszcz do smażenia
  • mąka

Przygotowanie :
  1. Wątróbkę umyć i pozbawić ewentualnych żyłek, osuszyć jak najdokładniej by podczas smażenia nie "strzelał" i nie rozpryskiwał się wokół tłuszcz  
  2. Na talerz wysypać mąkę i maczać w niej wątróbkę z obu stron
  3. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, dołożyc liścia laurowego, patelnię przykryć ewentualnie pokrywką siatkową
  4. Smażyć mięso krótko po obu stronach dwukrotnie, by pozbawić ją wypływającej krwi, no chyba, że ktoś lubi "krwistą" wątróbkę
  5. W trakcie smażenia, już pod koniec dodać pokrojoną cebulę, posypać solą i pieprzem, przykryć zwykłą pokrywką i dosmażyć na małym ogniu.


3 komentarze:

  1. Lubię wątróbkę. Muszę sobie zrobić, ale może w następnym tygodniu, bo jutro i w piątek jakoś mi nie wypada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) uwielbiam wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...