Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym.
Składniki na kotlety:
- 40-50 dag płatów rybnych
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, sok z cytryny
- cebula i 4 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia, mąka gryczana
Przygotowanie:
- Rozmrożone płaty rybne zmielić, jeśli trzeba mięso odcisnąć
- Dodać do masy jajko, mąkę, płatki
- Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć, dodać do masy rybnej, doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem
- Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu.
Składniki na szybki sos:
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy
- Wlewamy do garnuszku z niewielką ilością wrzącej wody (100- 200 ml), gotujemy i ciągle mieszamy, doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę śmietany 18 %
Ten sos jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy.
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńNie mam problemu z glutenem ale przepis fajny, zapiszę...pozdrawiam serdecznie 😍😍😍
OdpowiedzUsuńoo.. kotletów z ryb jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jest zawsze prosto ale zarazem pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, podkradam :)
OdpowiedzUsuń