czwartek, 9 marca 2017

Bezglutenowe kotlety rybne w sosie pomidorowym


Jeszcze jedna propozycja dla tych co mają kłopoty z tolerancją glutenu. 
Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym.



Składniki na kotlety:


  • 40-50 dag płatów rybnych
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • cebula i 4 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia, mąka gryczana
Przygotowanie:
  1. Rozmrożone płaty rybne zmielić, jeśli trzeba mięso odcisnąć
  2. Dodać do masy jajko, mąkę, płatki
  3. Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć, dodać do masy rybnej, doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem
  4. Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu.

Składniki na szybki sos:
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy
  2. Wlewamy do garnuszku z niewielką ilością wrzącej wody (100- 200 ml), gotujemy i ciągle mieszamy, doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę śmietany 18 %
Ten sos jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...