poniedziałek, 6 marca 2017

Pasta z pietruszki i fasoli- bezglutenowa


Składniki :

  • szklanka  suchej fasoli
  • 50 dag ugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz mielony
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy

Przygotowanie :
  1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami
  2. Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem
  3. Obraną pietruszkę lub pasternak ugotować w małej ilości wody lub upiec w temp. 200*C, posmarować ją olejem i piec ok. 30 min.
  4. Wystudzoną fasolę i pietruszkę zblendować, (oprócz liścia), dodać olej i przyprawy oraz pokrojoną natkę, wymieszać.

Jeśli pasztet byłby za suchy to można dodać parę łyżek wody w której gotowała się fasola, ewentualnie jedną łyżkę oleju więcej.
Z tej ilości składników wyszło mi sporo pasty, dlatego część nałożyłam w małe słoiczki i poddałam pasteryzacji. Będzie na później :)
Mojej Córce i nie tylko jej - pasta bardzo smakowała.
Jeśli lubimy orzechy i nie mamy przeciwwskazań do ich spożycia, to uważam, że dodanie kilku zmielonych orzechów zamiast przyprawy zatar też będzie korzystne.

Inspirację zaczerpnęłam z "Zielenina bez glutenu"-M. Cielengi-Wiaterek.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie tylko ja nie przepadam za fasola ; (

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to bardzo wiosennie, chociaż można robić cały rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak to finalnie smakuje, ale uwielbiam zieloną pietruszkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Królowo, smak jest niepowtarzalny, cudowny:)

      Usuń
  4. Podoba mi się ten pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...