Składniki :
- szklanka suchej fasoli
- 50 dag ugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz mielony
- ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar
- 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy
Przygotowanie :
- Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami
- Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem
- Obraną pietruszkę lub pasternak ugotować w małej ilości wody lub upiec w temp. 200*C, posmarować ją olejem i piec ok. 30 min.
- Wystudzoną fasolę i pietruszkę zblendować, (oprócz liścia), dodać olej i przyprawy oraz pokrojoną natkę, wymieszać.
Jeśli pasztet byłby za suchy to można dodać parę łyżek wody w której gotowała się fasola, ewentualnie jedną łyżkę oleju więcej.
Z tej ilości składników wyszło mi sporo pasty, dlatego część nałożyłam w małe słoiczki i poddałam pasteryzacji. Będzie na później :)
Mojej Córce i nie tylko jej - pasta bardzo smakowała.
Jeśli lubimy orzechy i nie mamy przeciwwskazań do ich spożycia, to uważam, że dodanie kilku zmielonych orzechów zamiast przyprawy zatar też będzie korzystne.
Inspirację zaczerpnęłam z "Zielenina bez glutenu"-M. Cielengi-Wiaterek.
Jeśli lubimy orzechy i nie mamy przeciwwskazań do ich spożycia, to uważam, że dodanie kilku zmielonych orzechów zamiast przyprawy zatar też będzie korzystne.
Inspirację zaczerpnęłam z "Zielenina bez glutenu"-M. Cielengi-Wiaterek.
O mniam, coś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie tylko ja nie przepadam za fasola ; (
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo wiosennie, chociaż można robić cały rok :-)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to finalnie smakuje, ale uwielbiam zieloną pietruszkę.
OdpowiedzUsuńKrólowo, smak jest niepowtarzalny, cudowny:)
UsuńPodoba mi się ten pomysł ;)
OdpowiedzUsuń