piątek, 3 marca 2017

Krupnik w wersji light


Przygotowanie zupy w takiej wersji jest dość szybkie i nieskomplikowane.
Nie gotowana na wywarze mięsnym -dlatego uważam, że jest zdrowa i lekka :)


Składniki :

  • 4 ziemniaki 
  • 2-3 łyżki drobnej kaszy
  • mała marchew, taka sama pietruszka
  • kawałek selera, liść laurowy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • masło klarowane

Przygotowanie :
  1. Do ok. 1 i 1/2 l. wrzącej wody wsypać kaszę, wrzucić pokrojone drobno ziemniaki, dołożyć liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować do lekkiej miękkości ziemniaków
  2. Marchew zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle, dołożyć do zupy, wsypać drobno pokrojony seler, zetrzeć pietruszką, przesmażyć również na maśle- dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi.

Użyłam drobnej kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się rozgotuje i zagęści zupę, nie stosuję wtedy żadnych zasmażek.
Przesmażanie warzyw stosuję również do przygotowania zupy fasolowej, grochówki, kapuśniaku, a tym bardziej tradycyjnej jarzynowej.

7 komentarzy:

  1. Cos dla mnie, bo ja na diecie, a takiego krupniczku to bym chetnie zjadla, dziekuje za przepis:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm..o taki krupniczek też bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam krupniku i jak zawsze narobiłaś mi Ulko apetytu - lubię Twoje proste potrawy - pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. całe wieki nie jadłam krupniczku, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krupnik - moja ulubiona , czasami dodaję grzybek suszony do smaku . Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...