Przygotowanie zupy w takiej wersji jest dość szybkie i nieskomplikowane.
Nie gotowana na wywarze mięsnym -dlatego uważam, że jest zdrowa i lekka :)
Składniki :
- 4 ziemniaki
- 2-3 łyżki drobnej kaszy
- mała marchew, taka sama pietruszka
- kawałek selera, liść laurowy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- masło klarowane
Przygotowanie :
- Do ok. 1 i 1/2 l. wrzącej wody wsypać kaszę, wrzucić pokrojone drobno ziemniaki, dołożyć liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować do lekkiej miękkości ziemniaków
- Marchew zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle, dołożyć do zupy, wsypać drobno pokrojony seler, zetrzeć pietruszką, przesmażyć również na maśle- dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw
- Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi.
Użyłam drobnej kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się rozgotuje i zagęści zupę, nie stosuję wtedy żadnych zasmażek.
Przesmażanie warzyw stosuję również do przygotowania zupy fasolowej, grochówki, kapuśniaku, a tym bardziej tradycyjnej jarzynowej.
Cos dla mnie, bo ja na diecie, a takiego krupniczku to bym chetnie zjadla, dziekuje za przepis:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, pycha☺
OdpowiedzUsuńMmm..o taki krupniczek też bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam krupniku i jak zawsze narobiłaś mi Ulko apetytu - lubię Twoje proste potrawy - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie jadłam krupniczku, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKrupnik - moja ulubiona , czasami dodaję grzybek suszony do smaku . Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńApetyczna ;)
OdpowiedzUsuń