wtorek, 28 marca 2017

Chleb bezglutenowy gryczano-kukurydziany



Składniki :


  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej białej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 11 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej Mehl Farine
  • 2 płaskie łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka kminku, żurawina
  • 5 dag drożdży


Przygotowanie :
  1. Mąki pomieszać w misce, dodać sól, przyprawy, żurawinę
  2. Drożdże pokruszyć w wodzie, wsypać cukier
  3. Do mąki dodać wodę z drożdżami i dokładnie wyrobić
  4. Od razu włożyć do wysmarowanej brytfanki, odczekać aż urośnie
  5. Piec w temp. 200* -180*C przez ok. 50 min. 

Przepis na chlebek dostałam od Moniki:)
Upiekłam z połowy składników i wyszedł mi jeden bochenek o wymiarach 25 x 11 cm
Ale nie wiem czemu podczas pieczenia lekko na środku opadł:(
Nie miało to jednak wpływu na smak chleba, zakalca nie było.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie chlebki - już spisuję przepis! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super dzięki kochana - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleba praktycznie nie piekę ale może warto...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. taki chlebuś to prawdziwy skarb <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale , skórka na pewno jest chrupiąca. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny chleb i taki zdrowy.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...