Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej białej
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej Mehl Farine
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka kminku, żurawina
- 5 dag drożdży
Przygotowanie :
- Mąki pomieszać w misce, dodać sól, przyprawy, żurawinę
- Drożdże pokruszyć w wodzie, wsypać cukier
- Do mąki dodać wodę z drożdżami i dokładnie wyrobić
- Od razu włożyć do wysmarowanej brytfanki, odczekać aż urośnie
- Piec w temp. 200* -180*C przez ok. 50 min.
Przepis na chlebek dostałam od Moniki:)
Upiekłam z połowy składników i wyszedł mi jeden bochenek o wymiarach 25 x 11 cm
Ale nie wiem czemu podczas pieczenia lekko na środku opadł:(
Nie miało to jednak wpływu na smak chleba, zakalca nie było.
Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chlebki - już spisuję przepis! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńsuper dzięki kochana - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńChleba praktycznie nie piekę ale może warto...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńtaki chlebuś to prawdziwy skarb <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale , skórka na pewno jest chrupiąca. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńŚliczny chleb i taki zdrowy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
chlebuś pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń