środa, 22 marca 2017

Kurczak w pomidorach z kaparami


To moja propozycja na szybki obiad dzisiejszy, a może już jutrzejszy, polecam :)


Składniki :

  • podwójny filet z kurczaka
  • mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kapary 3-4 łyżki
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, bazylia suszona, zioła prowansalskie, liść laurowy
  • tłuszcz do smażenia- masło klarowane
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu- przełożyć do garnka
  2. Pokrojoną cebulę obsmażyć na tłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść
  3. Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę, wlać pomidory w kawałkach, wsypać kapry wg uznania
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, odrobiną cukru, ziołami, gotować jeszcze chwilę by całość lekko się zagęściła.
Tak przygotowane mięso z powstałym sosem podałam do ryżu.


Kto lubi sosy bardziej"podkręcone" to może dodać kilka ząbków czosnku lub odrobinę papryczki chili.

9 komentarzy:

  1. pięknie. kolorowo i na pewno pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste i szybkie obiady. :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje sie przepysznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dania z piersi kurczaka , bo są szybkie i małokaloryczne. Twój obiad jest bardzo apetyczny .Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! <3 Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. całość pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...