Jakiś czas temu zakupiłam mąkę kasztanową, wreszcie doczekała się na moment jej użycia :)
Składniki :
- mały batat
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- łyżka mąki pszennej
- cebula
- 2 małe jajka
- sól, tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Batat obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, tak samo potraktować cebulę
- Dodać mąki, sól, wbić roztrzepane jajka - wymieszać
- Na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie placuszki, z obu stron na rumiano.
Masa na placki batatowe ma przypominać konsystencją masę na placki ziemniaczane. Mąkę pszenną dodałam dlatego, że placuszki podczas smażenia były bardzo delikatne i się kruszyły.
Nie używałam jeszcze takiej mąki. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńbardzo mnie ciekawi jej smak, ale na razie ceny przerażają bardziesj :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapiszę i wykorzystam jak będę ją mieć :)
Lubię bataty, placuszki muszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają mega smacznie, ale nigdy nie używałam mąki kasztanowej. Musze kupić i przetestować. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają! Nie używałam takiej mąki i jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
xxBasia
Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńRównież nigdy nie stosowałam mąki kasztanowej, ale kiedyś musi być pierwszy raz :) Bardzo lubię Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wybornie ;-)
OdpowiedzUsuńTa mąka to dla mnie nowość . Placuszki wyglądają super. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWyglądaj smakowicie :). Mąki kasztanowej jeszcze nie testowałam :).
OdpowiedzUsuńPierwszy raz czytam o takich plackach z taką mąką. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMusiały fantastycznie smakować!
OdpowiedzUsuńMąkę kasztanową znam od dawna i lubię dodawać ją do potraw.
Wypróbuj też kasztanowe naleśniki.
Jeszcze nigdy nie jadłam niczego z mąki kasztanowej. Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Właśnie wczoraj smażyłam...
OdpowiedzUsuń