poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia



Składniki :

  • 800 g mąki pszennej durum ( u mnie pszenna chlebowa typ 750)
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 5-6 łyżek prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju
  • 15-18 g soli himalajskiej.



Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka nasion lnu
  • 150 g wody z mlekiem pół na pół

Przygotowanie :


  1. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.
  2. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.
  3. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
  4. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.
  5. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.
  6. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
  7. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
  8. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
  9. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
  10. Następnie ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką. Rozmiary foremek 23x13 cm i 30x11 cm. Mogą być dowolne o zbliżonej wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki.
  11. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
  12. Pieczemy w temp. 220*C. przez 40 – 45 minut. Po 15 minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.

Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:)


Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy...

12 komentarzy:

  1. Troszkę dużo pracy nad tym chlebkiem :-) Ale na pewno jest pyszny i zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale upieczony!
    I jaki piękny środek.
    Udane wiosenne chwile w naszej Piekarni.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się upiekł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny wypiek mimo ż enie było w nim mąki z pszenicy Durum :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięty!
    I miąższ bardzo apetyczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie upieczony. Z mąką chlebową też ładnie się prezentuje. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, zwłaszcza struktura chleba. Mi tez bardzo smakował :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki chlebek to bym zjadła - na pewno jest mega zdrowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie! Piękny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...