Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni.
Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy do wyboru w sklepach.
Ten przepis na klops też jest łatwy.
Składniki :
- ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 3 jajka
- bułka kajzerka
- 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 5 dużych pieczarek
- tłuszcz do smażenia
- kilka plastrów surowego, wędzonego boczku
Przygotowanie :
- Do mielonego mięsa dodać jajka, namoczoną wcześniej w wodzie twardą, suchą bułkę ( oczywiście odciśniętą przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie
- Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu do odparowania soku, dołożyć również przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić
- Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku
- Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu.
Jeśli mięso podamy na ciepło do ziemniaków i dodamy surówkę to będziemy mieć świąteczne danie :)
Bardzo mi się ten przepis podoba i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis ciekawy.Ja zrobię pieczeń z selera.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo ładny klopsik wyszedł :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam w piekarniku...
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie klopsy :)
OdpowiedzUsuń