wtorek, 11 kwietnia 2017

Klops mięsny z pieczarkami


Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni. 
Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy do wyboru w sklepach.
Ten przepis na klops też jest łatwy.


Składniki :

  • ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 3 jajka
  • bułka kajzerka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 5 dużych pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka plastrów surowego, wędzonego boczku

Przygotowanie :
  1. Do mielonego mięsa dodać jajka, namoczoną wcześniej w wodzie twardą, suchą bułkę ( oczywiście odciśniętą przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie
  2. Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu do odparowania soku, dołożyć również przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić
  3. Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku
  4. Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu.

Jeśli mięso podamy na ciepło do ziemniaków i dodamy surówkę to będziemy mieć świąteczne danie :)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...