czwartek, 13 kwietnia 2017

Ciasto z kremem z serka President



Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki kopiaste kakao


Składniki na krem :
  • 200 g serka śmietankowego President o temperaturze pokojowej
  • pół kubka masła roślinnego o temperaturze pokojowej (mały kubek)
  • ok. 3 łyżek cukru pudru, wg smaku
Dodatkowo powidła śliwkowe.

W średniej misce zmiksować serek z miękkim masłem na gładką masę. Masło dodawać po jednej łyżce, a następnie (stale mieszając) dodać cukier puder. Krem włożyć na czas pieczenia ciasta do lodówki. 





Przygotowanie ciasta:
  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
  2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać
  3. Wylać na natłuszczoną formę, piec w temp. 160- 180* C przez około 35 min.
  4. Piec w formie o średnicy 24 cm z kominem, po przestudzeniu przekroić na 2 części
  5. Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta
  6. Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa.
  7. Na wierzchu pokruszyłam bezę:)
Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy.
Ale ciasto najlepsze na drugi dzień :)

4 komentarze:

  1. Takie ciasta zazwyczaj smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi apetycznie, ale masło roślinne zamienię na krowie. :) Jaki duży jest ten mały kubek, bo się nie znam? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przekładaniec :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...