Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżeczki kopiaste kakao
Składniki na krem :
- 200 g serka śmietankowego President o temperaturze pokojowej
- pół kubka masła roślinnego o temperaturze pokojowej (mały kubek)
- ok. 3 łyżek cukru pudru, wg smaku
Dodatkowo powidła śliwkowe.
Przygotowanie ciasta:
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać
- Wylać na natłuszczoną formę, piec w temp. 160- 180* C przez około 35 min.
- Piec w formie o średnicy 24 cm z kominem, po przestudzeniu przekroić na 2 części
- Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta
- Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa.
- Na wierzchu pokruszyłam bezę:)
Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy.
Ale ciasto najlepsze na drugi dzień :)
Ale ciasto najlepsze na drugi dzień :)
Takie ciasta zazwyczaj smakują :)
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie, ale masło roślinne zamienię na krowie. :) Jaki duży jest ten mały kubek, bo się nie znam? :)
OdpowiedzUsuńMały kubek masła z Kruszwicy ma 250 g.
Usuńwspaniały przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńTo ma być połowa małego kubka czy cały mały kubek? Przepraszam ale coś mi się za duzo widzi tego masła roślinnego jeśli to miałby być cały kubek mały
OdpowiedzUsuńTak, użyłam połowę kubka tj.125 g
Usuń