piątek, 14 kwietnia 2017

Boczek pieczony z jabłkiem


Jeszcze zdążycie przygotować smaczne mięso na Świąteczny stół, to jeszcze jedna moja propozycja :)

Składniki :

  • 1 kg boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • dużo jabłko
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa ok. 6-7 łyżek
  • łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • plus rękaw do pieczenia


Przygotowanie :
  1. Umyte mięso osuszyć
  2. W naczyniu wymieszać z oliwą przeciśnięty czosnek, paprykę, pieprz, sól
  3. Mięso posmarować tak doprawioną oliwą, nakłuć widelcem i przełożyć do rękawa, pozostawić w chłodnym miejscu na noc
  4. Następnego dnia położyć na wierzchu pokrojone w plastry obrane jabłko, posypać majerankiem, zamknąć rękaw
  5. Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości)

Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu.
Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu.

10 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!!!
    Wesołych Świąt!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci, Zdrowych Spokojnych Świąt ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, musi byc przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam, a wygląda apetycznie!
    Wesołych Świąt, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam takiego boczku. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie ten boczek. Jabłka dodają smaczku. Ummm, mniam. Nie ma to jak domowe upieczone mięsko, wędlina...
    Życzę Ci wszystkiego najlepszego na te święta. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie łączyłam boczku z owocami, ale domyślam się, że smak się wzbogacił!
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za boczkiem, jakoś nie lubię tłustych mięs.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł z tym jabłkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam boczek, jednak rzadko go robię.
    Z jabłkami to ciekawy pomysł.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...