Składniki :
- 1 kg boczku
- 5 ząbków czosnku
- dużo jabłko
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa ok. 6-7 łyżek
- łyżeczka papryki ostrej mielonej
- plus rękaw do pieczenia
Przygotowanie :
- Umyte mięso osuszyć
- W naczyniu wymieszać z oliwą przeciśnięty czosnek, paprykę, pieprz, sól
- Mięso posmarować tak doprawioną oliwą, nakłuć widelcem i przełożyć do rękawa, pozostawić w chłodnym miejscu na noc
- Następnego dnia położyć na wierzchu pokrojone w plastry obrane jabłko, posypać majerankiem, zamknąć rękaw
- Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości)
Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu.
Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu.
Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu.
Wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!!:)
Pysznosci, Zdrowych Spokojnych Świąt ☺
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, musi byc przepyszny
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, a wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, pozdrawiam cieplutko :)
Dawno nie robiłam takiego boczku. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ten boczek. Jabłka dodają smaczku. Ummm, mniam. Nie ma to jak domowe upieczone mięsko, wędlina...
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci wszystkiego najlepszego na te święta. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Nigdy nie łączyłam boczku z owocami, ale domyślam się, że smak się wzbogacił!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie :)
nie przepadam za boczkiem, jakoś nie lubię tłustych mięs.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym jabłkiem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam boczek, jednak rzadko go robię.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami to ciekawy pomysł.
Pozdrawiam:)